Reklama

To o ryżu warto wiedzieć

Najpierw ryż dokładnie płuczę, wymieniając kilka razy wodę. Jedną część zalewam dwiema częściami wody i gotuję na wolnym ogniu 10-20 minut.

Aby ryż miał ładny biały kolor, dodaję do wody trochę soku cytrynowego. A żeby nie wykipiał - odrobinę oleju lub oliwy.

Na sypko

Ryż będzie wyjątkowo sypki, jeżeli po ugotowaniu między pokrywkę i garnek włożymy ściereczkę. Wchłonie wydobywającą się z ryżu parę, która nie będzie się skraplała i ziarna się nie rozgotują.

Smaczniejszy

Jeśli chcę, by ryż miał wyjątkowy smak, gotuję go w bulionie warzywnym lub wołowym. Czasem dodaję do bulionu białe wino w proporcji 1:1. Żeby ryż miał delikatny smak, na krótko przed końcem gotowania wkładam do garnka zrumienioną cebulę. A kiedy chcę, by był pikantniejszy, do cebuli wciskam goździki.    

Reklama

Gdy zostanie 

Ugotowany ryż można przechowywać w lodówce w pojemniku 5-6 dni.  I wykorzystać np. do przygotowania zapiekanek, sałatek lub placków z serem i jajami.

Hanna Szymkiewicz  - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy