1. Do rondelka włóż masło, roztop i wystudź. Herbatniki rozdrobnij blenderem, dodaj migdały oraz masło, wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wylep masą ciasteczkową. Wstaw do lodówki.
2. Żelatynę oraz galaretkę wsyp do miski. Wlej 125 ml wrzącej wody, mieszaj tak długo aż wszystkie składniki się rozpuszczą. 350 g malin rozdrobnij blenderem na mus i ewentualnie przetrzyj przez gęste sitko, by pozbyć się pestek. Do musu dodaj rozpuszczoną żelatynę z galaretką, wymieszaj. Do mascarpone lub twarogu dodaj śmietankę oraz cukier puder. Ubij mikserem na puszystą masę. Wlej mus malinowy, miksuj aż składniki dokładnie się połączą.
3. Na ciasteczkowy spód wylej połowę masy serowo-malinowej. Rozłóż maliny i wlej pozostałą masę. Włóż do lodówki. Przed podaniem torcik udekoruj malinami oraz crunchy.