Torcik z truskawkami
Przygotowanie:
Truskawki rozmrażamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 1/2 szklanki cukru. Następnie dodajemy oliwę z oliwek oraz likier cytrynowy, mieszamy. Przesianą mąkę łączymy stopniowo z masą oliwno- -jajeczną razem ze skórką i sokiem wyciśniętym z cytryny, delikatnie mieszamy.
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy 8 łyżek cukru i dalej ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 20 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy 1/3 ciasta, układamy truskawki i zalewamy pozostałym ciastem. Pieczemy około 40 minut w 180ºC.
Zobacz także: