Reklama

Torcik z truskawkami

Składniki

  • cytryna
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 180 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki likieru cytrynowego
  • szklanka mąki
  • 150 g mrożonych truskawek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Truskawki rozmrażamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 1/2 szklanki cukru. Następnie dodajemy oliwę z oliwek oraz likier cytrynowy, mieszamy. Przesianą mąkę łączymy stopniowo z masą oliwno- -jajeczną razem ze skórką i sokiem wyciśniętym z cytryny, delikatnie mieszamy.

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy 8 łyżek cukru i dalej ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 20 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy 1/3 ciasta, układamy truskawki i zalewamy pozostałym ciastem. Pieczemy około 40 minut w 180ºC.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy