Tort marchewkowy
Wspaniałe wypieki przełożone kremowym nadzieniem to raj dla smakoszy.
Sposób przygotowania:
1. Do mąki wsyp cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka ubij mikserem, aż podwoją objętość. Nie przerywając ucierania stopniowo dosypuj cukier. Na koniec powoli wlewaj olej. Dodaj marchewkę, ananasy, orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe. Wymieszaj. Wsyp suche składniki, wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz ok. 70 min w temp. 150°C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.
2. Posiekaną czekoladę z masłem i mlekiem roztop w kąpieli wodnej. Wymieszaj z serkiem, wiórkami oraz cukrem. Kremem posmaruj blaty ciasta. Udekoruj posiekanym orzechami.
Zobacz także: