Tort marchewkowy

Wspaniałe wypieki przełożone kremowym nadzieniem to raj dla smakoszy.

Aby krem się nie zwarzył, serek powinien mieć pokojową temperaturę.
Aby krem się nie zwarzył, serek powinien mieć pokojową temperaturę.123RF/PICSEL

Składniki

na biszkopt

  • 300 g startej marchewki
  • 100 g posiekanych ananasów
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 225 ml oleju

na krem

  • 400 g serka śmietankowego kremowego
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek mleka
  • 4 łyżki masła
  • posiekane orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

1. Do mąki wsyp cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka ubij mikserem, aż podwoją objętość. Nie przerywając ucierania stopniowo dosypuj cukier. Na koniec powoli wlewaj olej. Dodaj marchewkę, ananasy, orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe. Wymieszaj. Wsyp suche składniki, wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz ok. 70 min w temp. 150°C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty. 

2. Posiekaną czekoladę z masłem i mlekiem roztop w kąpieli wodnej. Wymieszaj z serkiem, wiórkami oraz cukrem. Kremem posmaruj blaty ciasta. Udekoruj posiekanym orzechami.

Zobacz także:

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas