Reklama

Tort rafaello

Idealny, rozpływający się w ustach tort urodzinowy? Możesz zrobić go sama! Wypróbuj nasz przepis na tort a'la Rafaello.

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego cukru

Składniki na krem

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml mleka kokosowego (schłodzonego)
  • 150 g białej czekolady

Składniki na nasączenie

  • 100 ml likieru kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • owoce miechunki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Miksujemy, dodając kolejno żółtka, następnie dodajemy przesianą mąkę i ostrożnie mieszamy szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 175ºC przez 30-35 minut. 

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, dodajemy porządnie schłodzone mleko kokosowe oraz mascarpone i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę. 

3. Biszkopt przecinamy na 3 równe części i nasączamy likierem. Przekładamy kremem, zostawiając trochę na obłożenie brzegów i wierzchu biszkoptu. Obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy owocami miechunki. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy