Tort rafaello
Idealny, rozpływający się w ustach tort urodzinowy? Możesz zrobić go sama! Wypróbuj nasz przepis na tort a'la Rafaello.
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Miksujemy, dodając kolejno żółtka, następnie dodajemy przesianą mąkę i ostrożnie mieszamy szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 175ºC przez 30-35 minut.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, dodajemy porządnie schłodzone mleko kokosowe oraz mascarpone i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę.
3. Biszkopt przecinamy na 3 równe części i nasączamy likierem. Przekładamy kremem, zostawiając trochę na obłożenie brzegów i wierzchu biszkoptu. Obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy owocami miechunki.
Zobacz także: