Tort rafaello
Idealny, rozpływający się w ustach tort urodzinowy? Możesz zrobić go sama! Wypróbuj nasz przepis na tort a'la Rafaello.
Składniki
na biszkopt
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 150 g drobnego cukru
na krem
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml mleka kokosowego (schłodzonego)
- 150 g białej czekolady
na nasączenie
- 100 ml likieru kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- pół szklanki wiórków kokosowych
- owoce miechunki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Miksujemy, dodając kolejno żółtka, następnie dodajemy przesianą mąkę i ostrożnie mieszamy szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 175ºC przez 30-35 minut.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, dodajemy porządnie schłodzone mleko kokosowe oraz mascarpone i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę.
3. Biszkopt przecinamy na 3 równe części i nasączamy likierem. Przekładamy kremem, zostawiając trochę na obłożenie brzegów i wierzchu biszkoptu. Obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy owocami miechunki.
Zobacz także: