Reklama

Tort z białej czekolady

Tort dekorowany zajączkami idealnie nadaje się na wiosenne przyjęcia dla dzieci. Bez zajączków sprawdzi się na przyjęciach komunijnych.

Składniki:

400 g białej kuwertury

850 g śmietany kremówki

3 jajka

100 g cukru

Opakowanie cukru waniliowego

100 g mąki

25 g skrobi

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 opakowania śmietan-fixu

100 g dżemu porzeczkowego

75 g mielonych pistacji

Pół łyżeczki kakao


Na masę: posiekać 250 g kuwertury. 800 g śmietany zagotować, zdjąć z ognia, dodać kuwerturę, rozpuścić. Przelać do czystej, suchej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

Na ciasto: Jajka rozdzielić. Białka ubić z trzema łyżkami zimnej wody, dodając cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, wmieszać do ciasta.

Reklama

Okrągłą formę (26 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 20-25 minut.

 Po ostudzeniu zdjąć papier. Biszkopt przeciąć w poprzek. Dolny blat umieścić w pierścieniu. Posmarować dżemem porzeczkowym.

Połowę śmietany z czekoladą ubić za pomocą robota kuchennego, dodając opakowanie fixu. Nałożyć na ciasto. Nałożyć drugi blat ciasta, lekko docisnąć. Pierścień zdjąć, a tort wstawić do lodówki na dwie godziny. Pozostałą śmietanę ubić, dodając śmietan-fix. Posmarować tort, wstawić do lodówki.

Na zajączki: 50 g śmietany rozgrzać i roztopić w niej 150 g kuwertury, ostudzić. Na każdego zajączka uformować 2 kulki: z mniejszej zrobić głowę - uformować uszy, za pomocą wykałaczki i kakao namalować buzię, połączyć z większą kulką. Tort dekorować mielonymi pistacjami i zajączkami.


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy