Tort z naleśników
Tort naleśnikowy możesz przełożyć wszystkim, co tylko masz pod ręką. Mogą to być powidła, krem orzechowy lub słodki twarożek.
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i cukier, wymieszaj. Wlej mleko, dodaj jajka, rozpuszczone masło i zmiksuj wszystko na gładką masę. Wlej wodę. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodaj jej więcej. Możesz to sprawdzić, zanurzając w cieście łyżkę. Wyciągnij ją i niech ścieknie nadmiar ciasta. Jeżeli ciasto nie spłynie w całości, a po przejechaniu palcem zatrzyma się na łyżce, jest okej. Odstaw ciasto przynajmniej na 20 minut.
Możliwie jak najcieńsze naleśniki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odłóż je na bok i przestudź.
Twaróg zmieszaj z budyniem waniliowym, cukrem i mlekiem (masa powinna być dość rzadka, aby dobrze się rozsmarowywała).
Układaj naleśniki jeden na drugim, smarując je na przemian kolejnymi warstwami twarożku i konfitury. Po złożeniu delikatnie owiń talerz z tortem folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Na godzinę przed podaniem wyciągnij tort, jako że najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".
Zobacz także:
Niebywałe, co wyszło o życiu Wiśniewskiego!