Reklama

Reklama

Tortilla z mięsem mielonym

Sprawdzi się idealnie również na zimno - jako przekąska.

Składniki

  • 6 gotowych placków tortilli
  • cebula
  • puszka groszku
  • pół pęczka kolendry
  • 2 pomidory
  • mała sałata rzymska
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • łyżka wywaru warzywnego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Groszek osączamy z zalewy i przekładamy do miski. Obraną cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę. Kolendrę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno siekamy. Do groszku dodajemy wywar warzywny, kolendrę, cebulę, doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy na purée. 

2. Umyte i suche pomidory kroimy w kostkę, a sałatę rzymską w paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przekładamy mięso mielone, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy na jasnozłoty kolor, odstawiamy do ostygnięcia. 

3. Placki tortilli podgrzewamy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Smarujemy purée z groszku z kolendrą, posypujemy paskami sałaty, wykładamy warstwę mięsa, a na nią pokrojone pomidory. Całość zwijamy w tutkę. Dół owijamy papierem śniadaniowym. Tortille układamy na półmisku lub dużym talerzu i podajemy z pozostałym purée z groszku. 

Zobacz także:

Reklama


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy