Tortilla z mięsem mielonym
Sprawdzi się idealnie również na zimno - jako przekąska.
Sposób przygotowania:
1. Groszek osączamy z zalewy i przekładamy do miski. Obraną cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę. Kolendrę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno siekamy. Do groszku dodajemy wywar warzywny, kolendrę, cebulę, doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy na purée.
2. Umyte i suche pomidory kroimy w kostkę, a sałatę rzymską w paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przekładamy mięso mielone, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy na jasnozłoty kolor, odstawiamy do ostygnięcia.
3. Placki tortilli podgrzewamy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Smarujemy purée z groszku z kolendrą, posypujemy paskami sałaty, wykładamy warstwę mięsa, a na nią pokrojone pomidory. Całość zwijamy w tutkę. Dół owijamy papierem śniadaniowym. Tortille układamy na półmisku lub dużym talerzu i podajemy z pozostałym purée z groszku.
Zobacz także: