Tortille z kurczakiem i sałatą
Przygotowanie:
1. Umyj mięso, osusz, pokrój w cienkie paski. Posól i popieprz.
2. Rozgrzej na patelni olej.
3. Obsmaż mięso na złoto-brązowo. Połóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
4. Umyj i dokładnie osusz sałatę. Porwij ją na mniejsze kawałki.
5. Obierz marchew. Pokrój ją w kostkę i podsmaż przez 3 minuty na patelni po kurczaku.
6. Umyj i osusz szczypiorek. Posiekaj drobno, zostawiając kilka łodyżek do dekoracji.
7. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj do warzyw razem z jogurtem. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i solą.
8. Wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i zalej gorącą wodą. Dodaj olej. Wymieszaj drewnianą łyżką i zagnieć. Odstaw na 10 minut.
9. Uformuj z ciasta 5 kulek. Rozwałkuj je jak najcieniej, a potem usmaż na suchej patelni (ok. 20 sekund z każdej strony).
10. Nałóż na każdą z tortilli farsz i ciasno zwiń. Możesz do tego podać jogurt lub ulubiony dip.