Tost z sałatką z grillowanego łososia teriyaki
Ta sałatka z łososia to dobra propozycja na śniadanie, ale doskonale posłuży też jako lunch. Jest lekka, orzeźwiająca i dość łagodna w smaku, dlatego jeżeli lubisz dodać swojemu życiu nieco pikanterii, wzbogać potrawę o szczyptę wasabi.
Składniki
na 2 porcje
- 1 solidny kawałek filetu z łososia (lub 1 dzwonko)
- 1 duży kawałek ogórka wężowego (ze skórką)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka wasabi (opcjonalnie)
- 3 łyżki sosu teriyaki
do podania:
- chleb
- majonez
- czarny sezam
- kiełki
Jak przygotować:
Łososia posmaruj 2 łyżkami sosu teriyaki, pozostaw na kilka minut w lodówce, a następnie obsmaż go na patelni grillowej z obu stron — po 3 - 4 minuty, aby podpiekł się z zewnątrz, ale pozostał delikatny w środku.
Wystudź go, a potem podziel na kawałki.
Ogórek potnij w cienkie plastry.
Olej sezamowy zmieszaj z 1 łyżką teriyaki i odrobiną wasabi (jeśli wolisz wersję bardziej pikantną). Zalej sosem kawałki ogórków i łososia, delikatnie zamieszaj.
Połóż na kromce chleba posmarowanej majonezem, posyp czarnym sezamem i kiełkami.
Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".
Zobacz także: