Tradycyjna soljanka
Ta niezwykle pożywna rosyjska zupa wspaniale nadaje się na zimowe posiłki, ale także by zregenerować siły po intensywnym dniu.
Sposób przygotowania:
Pokrój mięso w wąskie paseczki. Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż je razem na oleju. Gdy się zarumienią, dodaj pokrojoną wędzonkę. Przełóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj przez około 20 minut.
Na połowie masła podsmaż pokrojone, obrane ze skóry pomidory i posiekany czosnek. Dodaj koncentrat, ocet winny, sól i pieprz. Gotuj 15 minut.
Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Przesmaż na pozostałym maśle i dodaj do zupy.
Cytrynę pokrój w plastry i również podsmaż. Przełóż do zupy i zabiel ją śmietaną.
Zobacz także: