Tradycyjna soljanka
Ta niezwykle pożywna rosyjska zupa wspaniale nadaje się na zimowe posiłki, ale także by zregenerować siły po intensywnym dniu.
Składniki
- 150 g karkówki
- 150 g wołowego rostbefu
- 100 g wędzonki
- 2 cebule
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 3 duże kiszone ogórki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 cytryna
- 1/3 kostki masła klarowanego
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrój mięso w wąskie paseczki. Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż je razem na oleju. Gdy się zarumienią, dodaj pokrojoną wędzonkę. Przełóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj przez około 20 minut.
Na połowie masła podsmaż pokrojone, obrane ze skóry pomidory i posiekany czosnek. Dodaj koncentrat, ocet winny, sól i pieprz. Gotuj 15 minut.
Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Przesmaż na pozostałym maśle i dodaj do zupy.
Cytrynę pokrój w plastry i również podsmaż. Przełóż do zupy i zabiel ją śmietaną.
Zobacz także: