Reklama

Trójkolorowa rolada

Prezentujemy pyszny, wiosenny przepis na ciasto.

Składniki na 15 porcji

  • 20 dag + 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek mleka D 3 jajka
  • 12,5 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 60 dag rabarbaru
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 25 dag tłustego twarogu
  • rdzeń z 1 laski wanilii
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie: ok. 75 minut

1. Jajka ubijać mikserem z 12,5 dag cukru (8-10 minut). Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, dolać mleko. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem płaskiej blachy (30x38 cm). Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć pergamin, a ciasto ze ściereczką zrolować. Odłożyć do wystudzenia.

Reklama

2. Rabarbar oczyścić, pokroić w kawałeczki. Zagotować 150 ml soku pomarańczowego z cukrem wanilinowym i 1 łyżką cukru. Włożyć rabarbar, gotować jeszcze 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z resztą soku. Wlać do rabarbaru i, mieszając, zagotować. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Twaróg utrzeć z resztą cukru i rdzeniem wanilii. Ostrożnie połączyć z żelatyną. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z tężejącą masą serową.

3. Biszkopt rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem, łyżką nałożyć w kilku miejscach masę rabarbarową. Ciasto zrolować i włożyć do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz również:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy