Trójkolorowa rolada
Prezentujemy pyszny, wiosenny przepis na ciasto.

Składniki
na 15 porcji
- 20 dag + 1 łyżka cukru
- 5 łyżek mleka D 3 jajka
- 12,5 dag mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag płatków migdałowych
- 60 dag rabarbaru
- 200 ml soku z pomarańczy
- 1 cukier wanilinowy
- 2,5 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 25 dag tłustego twarogu
- rdzeń z 1 laski wanilii
- 20 dag śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: ok. 75 minut
1. Jajka ubijać mikserem z 12,5 dag cukru (8-10 minut). Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, dolać mleko. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem płaskiej blachy (30x38 cm). Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć pergamin, a ciasto ze ściereczką zrolować. Odłożyć do wystudzenia.
2. Rabarbar oczyścić, pokroić w kawałeczki. Zagotować 150 ml soku pomarańczowego z cukrem wanilinowym i 1 łyżką cukru. Włożyć rabarbar, gotować jeszcze 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z resztą soku. Wlać do rabarbaru i, mieszając, zagotować. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Twaróg utrzeć z resztą cukru i rdzeniem wanilii. Ostrożnie połączyć z żelatyną. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z tężejącą masą serową.
3. Biszkopt rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem, łyżką nałożyć w kilku miejscach masę rabarbarową. Ciasto zrolować i włożyć do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: