Trójkolorowa rolada
Prezentujemy pyszny, wiosenny przepis na ciasto.
Przygotowanie: ok. 75 minut
1. Jajka ubijać mikserem z 12,5 dag cukru (8-10 minut). Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, dolać mleko. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem płaskiej blachy (30x38 cm). Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć pergamin, a ciasto ze ściereczką zrolować. Odłożyć do wystudzenia.
2. Rabarbar oczyścić, pokroić w kawałeczki. Zagotować 150 ml soku pomarańczowego z cukrem wanilinowym i 1 łyżką cukru. Włożyć rabarbar, gotować jeszcze 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z resztą soku. Wlać do rabarbaru i, mieszając, zagotować. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Twaróg utrzeć z resztą cukru i rdzeniem wanilii. Ostrożnie połączyć z żelatyną. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z tężejącą masą serową.
3. Biszkopt rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem, łyżką nałożyć w kilku miejscach masę rabarbarową. Ciasto zrolować i włożyć do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: