1. Truskawki rozmrażamy w temperaturze pokojowej i odsączamy nadmiar płynu. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Mango dokładnie odcedzamy na sitku z zalewy.
2. Truskawki przekładamy do miski, wlewamy sok z cytryny i dodajemy 50 g cukru, miksujemy blenderem na gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze 150 ml truskawkowego purée. Kiedy żelatyna połączy się z owocami, dodajemy ją do reszty musu, mieszamy.
3. Cztery dekoracyjne foremki płuczemy zimną wodą i przekładamy do nich mus. Wstawiamy do lodówki, aby dobrze się zmroził.
4. Mango miksujemy z dwiema łyżeczkami likieru kokosowego i powstały sos odstawiamy do lodówki, żeby się schłodził. Pistacje drobno siekamy.
5. Na cztery deserowe talerzyki wykładamy sos z mango. Ostrożnie wyjmujemy z foremek zmrożony mus truskawkowy i kładziemy na sosie. Całość posypujemy odrobiną cukru pudru i pistacjami.