Reklama

Truskawkowy mrożony mus

Podajmy z bitą śmietaną.

Składniki

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 50 g cukru
  • 150 ml soku ze świeżej cytryny
  • puszka mango
  • łyżka orzechów pistacjowych bez skorupek
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego

1. Truskawki rozmrażamy w temperaturze pokojowej i odsączamy nadmiar płynu. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Mango dokładnie odcedzamy na sitku z zalewy.

2. Truskawki przekładamy do miski, wlewamy sok z cytryny i dodajemy 50 g cukru, miksujemy blenderem na gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze 150 ml truskawkowego purée. Kiedy żelatyna połączy się z owocami, dodajemy ją do reszty musu, mieszamy.

3. Cztery dekoracyjne foremki płuczemy zimną wodą i przekładamy do nich mus. Wstawiamy do lodówki, aby dobrze się zmroził.

Reklama

4. Mango miksujemy z dwiema łyżeczkami likieru kokosowego i powstały sos odstawiamy do lodówki, żeby się schłodził. Pistacje drobno siekamy.

5. Na cztery deserowe talerzyki wykładamy sos z mango. Ostrożnie wyjmujemy z foremek zmrożony mus truskawkowy i kładziemy na sosie. Całość posypujemy odrobiną cukru pudru i pistacjami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy