Tyrolskie knedle ze szpinakiem i serem
Kluski nie tylko polski przysmak. Z mąki, surowych i gotowanych ziemniaków, suchej bułki lub ryżu można wyczarować danie samodzielne albo wykwintny dodatek.
Składniki
- 20 dag czerstwych bułek
- 15 dag świeżego szpinaku
- 2 jajka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 czubate łyżki parmezanu
- garść ulubionych kiełków i natki pietruszki
- sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka octu winnego
- pomidor, bazylia do dekoracji
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Bułki pokrój w drobną kostkę, skrop wodą.
2. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek. Po 2 minutach odcedź, zmiksuj z jajkami. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno pietruszkę. Połącz z bułkami.
3. Cebulę posiekaj, zeszklij, dodaj do masy. Wsyp tartą bułkę i połowę sera. Wyrób ciasto i odstaw na 15 minut. Formuj kulki i gotuj je 15 minut.
4. Posiekane orzechy upraż na rozgrzanej patelni, dodaj miód, ocet sok. Całość wymieszaj.
5. Knedle podawaj polane sosem i posypane serem.
Zobacz także: