Reklama

Tyrolskie knedle ze szpinakiem i serem

Kluski nie tylko polski przysmak. Z mąki, surowych i gotowanych ziemniaków, suchej bułki lub ryżu można wyczarować danie samodzielne albo wykwintny dodatek.

Składniki

  • 20 dag czerstwych bułek
  • 15 dag świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 czubate łyżki parmezanu
  • garść ulubionych kiełków i natki pietruszki
  • sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka octu winnego
  • pomidor, bazylia do dekoracji
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Bułki pokrój w drobną kostkę, skrop wodą. 

2. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek. Po 2 minutach odcedź, zmiksuj z jajkami. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno pietruszkę. Połącz z bułkami. 

3. Cebulę posiekaj, zeszklij, dodaj do masy. Wsyp tartą bułkę i połowę sera. Wyrób ciasto i odstaw na 15 minut. Formuj kulki i gotuj je 15 minut. 

4. Posiekane orzechy upraż na rozgrzanej patelni, dodaj miód, ocet sok. Całość wymieszaj. 

5. Knedle podawaj polane sosem i posypane serem.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy