Udka pieczone z ziemniakami
Przed pieczeniem możesz podlać białym winem.
Składniki
- 4 udka kurczaka
- 2 łyżki miodu
- oliwa z oliwek
- 300 g pieczarek
- 700 g młodych ziemniaków
- cytryna
- sól i pieprz do smaku
- główka czosnku
- 2–3 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Pieczarki czyścimy i przekrawamy na pół, podobnie jak ziemniaki. Gałązki rozmarynu płuczemy. Z cytryny wyciskamy sok. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na grube plastry.
Ziemniaki, pieczarki, czosnek, rozmaryn przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, miód, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.
Żaroodporne naczynie lub blachę smarujemy oliwą z oliwek. Układamy udka kurczaka, a następnie ziemniaki wymieszane z pieczarkami, czosnkiem i ziołami. Pieczemy 35-45 minut w 200ºC. Podajemy z surówkami.
Zobacz także: