Udka z kurczaka z pieczonymi pomidorami

Składniki
- 4–6 małych udek z kurczaka z wolnego chowu bez kości – około 450 g – lub w wersji
- wege 300 g bakłażana
- 4 duże pomidory
- 1 cukinia
- 3 kolorowe papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- suszone oregano, tymianek, sól niskosodowa, pieprz
- 1 łyżka oliwy
na marynatę do mięsa/warzyw
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- ½ łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
- duża szczypta cynamonu
- szczypta kuminu
- szczypta suszonego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- Wymieszaj wszystkie składniki.
Przygotowanie:
Mięso/bakłażana przekrój na pół, oczyść i natnij w kilku miejscach nożem. Natrzyj mięso marynatą. Cukinię i papryki pokrój w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, pomidory na połówki, a czosnek zostaw w całości w łupince. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż udka w marynacie, dookoła ułóż warzywa i przypraw je suszonym oregano, tymiankiem, solą i pieprzem, skrop oliwą. Całość piecz około 40 minut w temperaturze 180°C.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu"
