Reklama

Udka z kurczaka z pieczonymi pomidorami

Składniki

  • 4–6 małych udek z kurczaka z wolnego chowu bez kości – około 450 g – lub w wersji
  • wege 300 g bakłażana
  • 4 duże pomidory
  • 1 cukinia
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone oregano, tymianek, sól niskosodowa, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na marynatę do mięsa/warzyw

  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta kuminu
  • szczypta suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Wymieszaj wszystkie składniki.

Przygotowanie:

Mięso/bakłażana przekrój na pół, oczyść i natnij w kilku miejscach nożem. Natrzyj mięso marynatą. Cukinię i papryki pokrój w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, pomidory na połówki, a czosnek zostaw w całości w łupince. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż udka w marynacie, dookoła ułóż warzywa i przypraw je suszonym oregano, tymiankiem, solą i pieprzem, skrop oliwą. Całość piecz około 40 minut w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu"

Reklama
Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy