Reklama

Reklama

Ukraińskie smaki: Syrnyky

Syrnyky to serowe placuszki – typowo ukraiński słodki specjał, z którym nie spotkałam się w żadnej innej kuchni.

Składniki:

500 g twarogu

100 g cukru

2 jajka

4 czubate łyżki mąki

opakowanie cukru waniliowego

masło i olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Wymieszaj twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka i 2 łyżki mąki. Odstaw na 20-30 minut.

2. Mokrą ręką zrób z masy kulki, lekko je spłaszcz, obtocz w pozostałej mące i smaż na maśle z olejem, aż będą złociste.

Placuszki podawaj z kwaśną śmietaną, dżemem, owocami lub miodem.

przepis dla 4-6 osób

Przepis pochodzi z książki "Ukraina smaków"

Reklama

Bogracz

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia ukraińska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy