Uroki wsi
Dania wywodzące się z kuchni chłopskiej są wyjątkowo pożywne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Idealnie nadają się na jesienne stoły.
Najlepiej przygotowywać je ze świeżych lokalnych produktów. Proporcje można lekko modyfikować - wiejskie dania rzadko wymagają aptekarskiej precyzji. Prostota, wyrazistość i magiczna moc przywoływania wakacyjnych wspomnień. Oto w czym tkwi siła tych potraw.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
100 g wędzonej szynki
1 łyżeczka oleju
4 łyżki sklarowanego masła
Sól, pieprz
8 jaj
2 pomidory
50 g sera gouda
Pół pęczka szczypiorku
2 ogórki konserwowe
Ziemniaki umyć, włożyć do wrzątku i gotować 20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać, pokroić w plastry. Cebulę i szynkę pokroić w kostkę.
Szynkę podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.
Po łyżce masła rozgrzać na 2 patelniach. Na każdą nałożyć ¼ ziemniaków i smażyć 7 minut na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem. Po 4 minutach dodać po ¼ cebuli. Roztrzepać po 2 jajka, doprawić solą i pieprzem i zalać ziemniaki na obu patelniach, wymieszać, a gdy jajka się zetną, przełożyć na talerze. Z pozostałych składników przygotować jeszcze dwie porcje w taki sam sposób.
Podawać z pokrojonymi pomidorami i ogórkami. Posypać skwarkami z szynki, startym serem i pokrojonym szczypiorkiem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
Suszone prawdziwki (5 g)
Czerstwa bułka
3 cebule
Pół pęczka natki pietruszki
40 g wątróbki drobiowej
15 g masła
Sól, pieprz
250 g mieszanego mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 kurczak
2-3 łyżki oleju
Słodka papryka
Grzyby zalać 150 ml gorącej wody i odstawić na 30 minut. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. Wątróbkę pokroić i smażyć na maśle, po 1 minucie dodać pokrojoną cebulę, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Bułkę odcisnąć, zmieszać z mięsem mielonym, wątróbką, jajkiem, grzybami, posiekaną natką pietruszki, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Kurczaka natrzeć solą od wewnątrz i nadziać przygotowaną masą. Spiąć wykałaczkami. Olej zmieszać z solą, pieprzem i papryką i natrzeć nim kurczaka.
Kurczaka umieścić w brytfannie i podlać wodą, w której namaczały się grzyby. Dodać 2 cebule pokrojone w ćwiartki. Piec w 200 st. C przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać sosem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
Pęczek włoszczyzny
600 g białej kapusty
800 g ziemniaków
150 g ziarna orkiszu
Pieprz
1 litr bulionu
6 plastrów peklowanej i lekko podwędzonej karkówki
Pół pęczka natki pietruszki
Włoszczyznę obrać, pokroić. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zmieszać z orkiszem i doprawić pieprzem. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia i zalać gorącym bulionem. Na wierzchu ułożyć plastry karkówki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w 175 st. C przez 1,5 godziny. 5 minut przed końcem zdjąć pokrywkę (można zrumienić używając funkcji grill). Posypać posiekaną natką pietruszki.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
1 słoik wiśni (680 ml)
350 g masła
350 g cukru
Opakowanie cukru waniliowego
8 jaj
750 g twarogu
100 g śmietany
Opakowanie budyniu waniliowego
Szczypta soli
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml likieru jajecznego
1 łyżka cukru pudru
30 g płatków migdałowych
Olej do formy
100 g masła utrzeć ze 100 g cukru i cukrem waniliowym na kremową masę. Kolejno dodawać 4 jajka. Dodać twaróg, śmietanę i budyń. Wymieszać.
250 g masła utrzeć z 250 g cukru i szczyptą soli na kremową masę. Kolejno dodawać 4 jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z likierem. Formę silikonową (3,4 litra) lekko posmarować olejem. Nałożyć ciasto, wyrównać. Nałożyć wiśnie, a następnie masę serową. Piec w 175 st. C przez 65-70 minut. Odstawić do ostygnięcia w formie na ok 1,5 godziny. Wyjąć z formy i posypać prażonymi płatkami migdałów i cukrem pudrem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta