W jakich garnkach najlepiej gotować?
Garnki z nowoczesnych materiałów są nie tylko ładne i energooszczędne, ale także można przygotowywać w nich zdrowe i lekkostrawne potrawy.
Są wytrzymałe, prawie nie sposób przypalić przyrządzanego w nich jedzenia. Rozgrzewają się równomiernie i długo trzymają ciepło. Stal wysokiej jakości oznaczona symbolem 18/10 (wytłoczony na garnkach) jest bardzo gładka, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości. Cena ok. 100 zł.
Teflon jest odporny na wysokie temperatury i bezpieczny dla zdrowia. Nie wchodzi w reakcje chemiczne z jedzeniem. W garnkach pokrytych teflonem można smażyć potrawy bez tłuszczu, nie przypalą się. Do mieszania potraw trzeba używać drewnianej łyżki, by nie zadrapać powłoki. Ceny od 60 zł.
Ze specjalnego ceramicznego szkła, odpornego na bardzo wysoką temperaturę oraz zmiany temperatury. Szkło równomiernie rozprowadza ciepło, nie wchodzi w reakcje z potrawami, nie zmienia ich smaku, nie pochłania zapachów. Ceny od ok. 170 zł.
To odporna na wysokie temperatury ceramika warstwowo łączona z ferromagnetyczną stalą. Supermocna, bardzo trwała, nie sposób jej zarysować. Ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu nadaje się również do dłuższego przechowywania jedzenia. Silargan ma bardzo gładką powierzchnię, dzięki czemu wyjątkowo łatwo się czyści. Gotować w takim naczyniu można także na kuchni indukcyjnej. Ceny od 200 zł.
Są to garnki ze stali, pokryte specjalną emaliowaną powłoką. Można w nich gotować większość potraw, ale warto unikać tych kleistych, bo łatwo przywierają i przypalają się. Stal, z której są wykonane garnki emaliowane, nie jest nierdzewna, dlatego gdy garnek zostanie obtłuczony, lepiej z niego nie korzystać.
W garnkach z tego metalu nie gotujmy potraw mocno słonych i kwaśnych (np. bigosu). Pod wpływem temperatury aluminium wchodzi w reakcję z kwasem. Powstają wtedy toksyczne substancje, które przenikają do potraw i mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Ceny od 10 zł.