Reklama

Walentynkowe słodkości, które bez trudu zrobicie samodzielnie

Walentynki, jak przystało na święto zakochanych, najlepiej spędzać z ukochaną osobą. Nie może też zabraknąć pysznego posiłku ani deseru. Jeśli chodzi o słodkości, to uwielbiam te z czekoladą w roli głównej. Dzisiaj podzielę się z wami kilkoma przepisami, które z całą pewnością “zdają egzamin”.

Zanim zaczniemy kolację walentynkową, to proponuję uraczyć się lampką dobrego, musującego trunku z sorbetem truskawkowym. Oto, jak go zrobić.

Składniki

  • mrożone truskawki
  • 1 kieliszek - wina musującego
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki

  • mięta

Opis przygotowania:

Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musującym, udekorować świeżą miętą.

Uwaga! Do przygotowania sorbetu z mrożonych owoców potrzebny jest mikser o bardzo ostrym nożu. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, truskawki trzeba lekko rozmrozić, zmiksować w blenderze, włożyć do zamrażarki na kilka godzin i mieszać od czasu do czasu - aż do powstania odpowiedniej, przypominającej kryształki, konsystencji.

Reklama

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Szybkie obiady na bazie makaronu

Klasykiem, którego nie może zabraknąć podczas święta zakochanych, są dla mnie muffinki czekoladowe. Poniżej znajdziecie przepis na ten pyszny wypiek.

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady 70%
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 30 g mąki

Składniki Dekoracja

  • maliny
  • lody waniliowe lub mięta

Opis przygotowania:

Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło oraz cukier puder. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i mąkę. Wymieszać.

Aluminiowe foremki lub ceramiczne kokilki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać masę czekoladową (do 2/3 wysokości) i włożyć do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawać z malinami oraz lodami waniliowymi lub miętowymi.

Zobacz również: Sałatka Jennifer Aniston. Aktorka znalazła przepis na wieczną młodość?

Jeśli nie przekonuje was idea babeczek, to może przypadnie wam do gustu krem czekoladowy z musem owocowym.

Składniki

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 kieliszek rumu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ¼ łyżeczki soli

Składniki Puree owocowe

  • 2 banany
  • 1 brzoskwinia
  • 1 mango
  • sok z cytryny

Składniki Zdobienie

  • czekolada gorzka
  • mięta

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Wlać rum, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem trzcinowym. Wymieszać z czekoladą.

Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą czekoladową. Nałożyć do małych słoiczków i schłodzić w lodówce.

Owoce obrać, z brzoskwini i mango usunąć pestkę. Pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i zmiksować. Nałożyć na zimny mus czekoladowy. Udekorować drobno pokrojoną czekoladą (wcześniej można schłodzić ją w zamrażarce) oraz listkami mięty.

Zobacz również: Ziemniaki. Propozycja na dodatki do potraw jak i samodzielne dania

Kolejna propozycja to delikatne brownie. Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby tego czekoladowego deseru. Oto, jak go przygotować.

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 100 g mąki
  • orzechy włoskie
  • lody waniliowe

Przygotowanie:

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ubić, dodać cukier i mąkę.

Do ubitej masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę, po czym dodać lekko przesiekane orzechy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-30 minut, w zależności od tego, jak bardzo "zakalcowate" ciasto chce się uzyskać (zdecydowanie lepsze jest właśnie to bardziej mokre i ciężkie).

Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem (można użyć do tego gotowych szablonów lub samemu przygotować ulubioną wycinankę). Podawać z lodami waniliowymi.

Jeśli wy albo wasi ukochani nie tolerujecie glutenu, to poniżej znajdziecie recepturę na przygotowanie brownie bezglutenowego.

Składniki

  • 1 duże awokado
  • 1 banan
  • 3 jajka
  • 60 g mąki kokosowej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki syropu z agawy lub klonowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Składniki Dekoracja

  • czekolada gorzka
  • pistacje

Opis przygotowania:

Z awokado wyjąć pestkę, miąższ wydrążyć i przełożyć do miski. Dodać banana i zmiksować.

Wybić jajka i ponownie zmiksować. Dodać mąkę kokosową, kakao i sodę. Wlać syrop z agawy. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Posolić i jeszcze raz zmiksować.

Przełożyć do żaroodpornej foremki (20 cm x 20 cm). Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu udekorować roztopioną czekoladą i pistacjami.

Wielu z nas powtarza frazę “przez żołądek do serca", ja zdecydowanie hołduję tej zasadzie i szczerze w nią wierzę. Mam nadzieję, że powyższe przepisy pomogą wam sprawdzić, że Walentynki będą jeszcze lepsze, a na pewno... słodsze.


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: walentynki | Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy