Waniliowe kremówki na cieście francuskim
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie - ok. 25 minut. Blachę (24x30 cm) skrop wodą i wyłóż pergaminem. Płat ciasta francuskiego rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blachy. Ułóż go na spodzie przygotowanej formy.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 25 minut. Upieczone ciasto zdejmij z blachy i przekrój na dwa równe prostokąty. Odłóż do wystudzenia. 2 Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Proszek budyniowy wymieszaj z żółtkami i 1/8 litra mleka (ok. pół szklanki).
Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje, mieszając, by się nie przypaliła. Ugotowany budyń zdejmij z ognia. Białka ubij na sztywno. Pianę wymieszaj z budyniem i odstaw do wystudzenia. 3Na dolny blat ciasta nałóż krem budyniowy. Przykryj wierzchnim blatem, lekko dociśnij. Z cukru pudru oraz soku cytrynowego utrzyj gęsty lukier. Posmaruj nim wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki na 3-4 godziny, żeby krem dobrze stężał. Przed podaniem pokrój na 6 porcji. Kremówki udekoruj listkami melisy cytrynowej.
Zobacz także: