Węgierska zupa gulaszowa
Rozgrzewająca i sycąca zupa, która zastąpi drugie danie.
Składniki na 5-6 porcji: 50 dag wołowiny, 2 cebule, po 1 pietruszce, marchewce, czerwonej i zielonej papryce, 1/2 selera, 1-2 pomidory, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka smalcu, sól, pieprz, ostra i słodka papryka mielona, liście laurowe.
Mięso umyć, starannie oczyścić z błon, pokroić na małe kawałki. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Włoszczyznę obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Papryki oczyścić, pokroić. Pomidora obrać, pociąć w kostkę.
W rondlu rozgrzać smalec, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, zrumienić, po czym dorzucić starte jarzyny, doprawić czubatą łyżką słodkiej papryki i łyżeczką ostrej. Smażyć na silnym ogniu, mieszając, po czym dodać pomidora i paprykę, dolać 6 szklanek wrzątku, dorzucić listek laurowy, nakryć i dusić do miękkości mięsa i warzyw. Dodać koncentrat, rozmieszać, posolić pod koniec gotowania.