Węgierski langosz z żółtym serem
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odcedź i obierz ze skóry. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
Wlej do miski połowę ciepłego mleka. Dodaj cukier, drożdże oraz dwie łyżki mąki. Wymieszaj i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na kwadrans.
Do zaczynu drożdżowego wsyp resztę mąki, sól, dodaj ziemniaki, 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszaj. Wlej resztę mleka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez około 5 minut. Powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery porcje. Z każdej uformuj okrągły placek. Powinien mieć grubość około 1-1,5 cm.
Na głęboką patelnię wylej dużą porcję oleju. Gdy będzie gorący, połóż pierwszy langosz. Smaż na złoto, a następnie przewróć na drugą stronę. To samo zrób z resztą placków.
Zetrzyj żółty ser na tarce i posyp nim potrawę.
Zobacz także: