Reklama

Wielkanocne ozdoby pełne słodyczy

Pyszne dekoracje świątecznego stołu, które rozpływają się w ustach.

Ciasteczka muffinowe

Składniki na 12 sztuk:

Na ciasto: 8 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, torebka cukru wanilinowego, 25 dag mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 125 ml mleka

Na krem: 25 dag tłustego mielonego twarogu, 8 dag cukru, jajko, torebka cukru wanilinowego, łyżka skórki startej z cytryny

Dodatkowo: 30 dag moreli (z puszki lub kompotu), tłuszcz do smarowania, mąka krupczatka lub bułka tarta do wysypania foremek

Przygotowanie:

1. Margarynę roztop i przestudź. Morele osącz na sitku.

2. Weź dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wymieszaj. Do drugiej wbij jajka, dodaj przestudzoną margarynę, mleko i dokładnie wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych. Mieszaj, aby składniki tylko się połączyły.

Reklama

3. Foremki na muffiny wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub bułką tartą. Foremki napełnij do połowy gotowym ciastem.

4. Przygotuj krem: do miski wbij jajko i ucieraj, dodając cukier i cukier wanilinowy. Nie przerywając mieszania dodawaj twaróg oraz skórkę z cytryny. Krem twarogowy włóż w środek każdej foremki z ciastem, a na wierzchu ułóż połówki moreli.

5. Piecz w 180° C ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę w foremkach, by wystygły.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 270 kalorii

Jajeczka z piernika

Składniki na 20 sztuk:

Na ciasto: 75 dag mąki tortowej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1/2 torebki proszku do pieczenia piernika lub przyprawy do piernika, łyżeczka sody, 35 dag cukru pudru, 4 jajka, 5 dag miodu, 6 dag masła, mąka do wysypania stolnicy

Na lukier: 10 dag cukru pudru, białko, łyżka soku z cytryny, kolorowe barwniki spożywcze

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, proszkiem do pieczenia piernika (lub przyprawą do piernika), sodą, cukrem pudrem. W rondelku podgrzej miód, lekko przestudź i dodaj masło. Poczekaj aż się roztopi i wystygnie. Suche składniki połącz z płynnymi, na końcu dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Ciasto zawiń w folię i odłóż w chłodne miejsce na dobę.

2. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na płat o grubości 4 mm. Wykrawaj owalne kształty i wylepiaj nimi wypukłe foremki w kształcie połowy jajka. Foremki z ciastem ułóż na blasze i piecz 15-20 min w 180° C. Po upieczeniu poczekaj, aż jajka w foremkach wystygną.

3. Z białka, cukru pudru i soku z cytryny zrób gładki błyszczący lukier. Ucieraj, by nie było nawet najmniejszych grudek. Lukier powinien być gęsty, aby zrobić nim wzorek. Kolorowy lukier otrzymasz, dodając odrobinę barwnika spożywczego. Najpierw lukrem sklej połowy jajek, a na koniec zrób dekoracyjny wzorek.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 80 minut

Porcja: 250 kalorii

Wielkanocne zajączki

Składniki na 20 sztuk:

Na biszkopty: 4 jajka, 5 dag cukru, 9 dag mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Na krem i dekorację: 300 ml mleka 3,2 proc., 6 dag cukru, budyń czekoladowy, 25 dag masła, 10 dag czekolady deserowej, 10 dag ciemnej polewy czekoladowej, 5 dag białej polewy, połówki migdałów, czerwone i białe cukiereczki cukrowe

Przygotowanie:

1. Przygotuj ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Nie przerywając ubijania dodaj żółtka, wsyp obie mąki i wymieszaj. Masą wypełnij rękaw cukierniczy i wyciskaj małe biszkopciki na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 20 min w 180° C.

2. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Schładzaj go, stale mieszając. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, przestudź. Miękkie masło utrzyj z płynną czekoladą i stopniowo dodawaj budyń. Ucieraj, aż powstanie gładki krem. Napełnij nim rękaw cukierniczy i wyciskaj go spiralnie na wystudzone biszkopciki, aby powstał stożek. Wstaw je do lodówki, by dobrze stężały.

3. Na papier do pieczenia wyciskaj paseczki białej polewy (utworzą wąsiki) i poczekaj, aż zastygną. W płynnej ciemnej polewie czekoladowej zanurzaj stożki kremowe z biszkoptem. Zanim polewa zastygnie, przyklej migdały (uszy), czerwony pyszczek i białe oczka z cukierków, a na koniec - białe wąsy.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 90 minut

Porcja: 220 kalorii

Muszle z kremem i jajkiem

Składniki na 30 sztuk:

Na ciasto: 33 dag mąki tortowej, 18 dag cukru pudru, 18 dag zmielonych orzechów (najlepiej laskowych), 24 dag miękkiego masła, 2 jajka, łyżeczka skórki otartej z cytryny, 2 łyżki kakao

Na krem: 20 dag masła, torebka cukru wanilinowego, 10 dag słodzonego mleka skondensowanego, 50 ml likieru jajecznego

Na dekorację: jajeczka cukrowe, cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki dodaj cukier, zmielone orzechy, miękkie masło, jajka, skórkę otartą z cytryny oraz kakao. Ze składników zagnieć gładkie ciasto. Wyrabiaj je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. Owiń folią i odłóż na 30 minut w chłodne miejsce.

2. Małymi kawałkami ciasta wylep foremki w kształcie muszli. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180° C. Po upieczeniu pozostaw w foremkach, aż zupełnie wystygną. Następnie delikatnie wyjmij.

3. Przygotuj krem: miękkie masło utrzyj z cukrem wanilinowym, dodaj mleko skondensowane i ucieraj dalej. Pod koniec dopraw masę likierem jajecznym i jeszcze chwilę mieszaj.

4. Połówki muszli napełnij przygotowanym kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Na każdej ułóż jajeczko cukrowe i przykryj drugą połówką muszli. Oprósz cukrem pudrem.

Przygotowanie: 70 minut

Porcja: 255 kalorii

Świat i Ludzie 16/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy