Wielkanocny żurek na zakwasie

Sprawdzony przepis na wyśmienity, świąteczny żurek na zakwasie. Co za smak!

Wielkanocny żurek na zakwasie
Wielkanocny żurek na zakwasie123RF/PICSEL
Wielkanocny żurek na zakwasie (Ipla/Polsat)

Składniki

na zakwas

  • ząbek czosnku
  • 0,8 l ciepłej wody
  • 4 łyżki mąki razowej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

na żurek

  • 500 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g majeranku
  • 50 g chrzanu
  • 3 sztuki liścia laurowego
  • 3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania zakwasu: Wrzucamy wszystkie składniki do słoja i przykrywamy gazą - zostawiamy na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Cedzimy przez sito.

Sposób przygotowania żurku: Do garnka wlewamy bulion, dodajemy żeberko, kiełbasę, wszystkie przyprawy i gotujemy pod przykryciem pół godziny. Wyciągamy kiełbasę, dodajemy zakwas i gotujemy 15 minut. Kroimy kiełbasę i wrzucamy do garnka. Podajemy ze świeżym majerankiem.

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?