Wielkanocny żurek na zakwasie
Sprawdzony przepis na wyśmienity, świąteczny żurek na zakwasie. Co za smak!

Składniki
na zakwas
- ząbek czosnku
- 0,8 l ciepłej wody
- 4 łyżki mąki razowej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
na żurek
- 500 g żeberek wieprzowych wędzonych
- 4 białe kiełbasy
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 50 g majeranku
- 50 g chrzanu
- 3 sztuki liścia laurowego
- 3 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania zakwasu: Wrzucamy wszystkie składniki do słoja i przykrywamy gazą - zostawiamy na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Cedzimy przez sito.
Sposób przygotowania żurku: Do garnka wlewamy bulion, dodajemy żeberko, kiełbasę, wszystkie przyprawy i gotujemy pod przykryciem pół godziny. Wyciągamy kiełbasę, dodajemy zakwas i gotujemy 15 minut. Kroimy kiełbasę i wrzucamy do garnka. Podajemy ze świeżym majerankiem.
Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!