Reklama

Wielkie grillowanie z batatami

Kuchnia południowych sanów obfituje w przepisy na sałatki i przystawki do dań z grilla.

To, co my nazywamy spotkaniem przy grillu, mieszkańcy Karoliny Północnej określają mianem “cookout". W tym stanie, położonym na południowo-wschodnim wybrzeżu USA, grillowanie jest wydarzeniem towarzyskim.

Pogoda często sprzyja imprezom przy grillu, dlatego trudno się dziwić, że tutejsi miłośnicy dobrej kuchni tak chętnie przygotowują posiłki pod gołym niebem. Warzywa podawane prosto z rusztu są aromatyczne i świeże. Kurczak i inne mięsa skwierczą smakowicie, pikantne sosy i pożywne przystawki zachęcają, aby się częstować.

Dania z batatów są obowiązkową pozycja w menu. W Karolinie Północnej nie może się bez nich odbyć żaden grill. Aromatyczne, słodkawe bulwy są typowe dla tutejszej, regionalnej kuchni. Mieszkańcy Karoliny Północnej cieszą się dobrym jedzeniem z ujmującą bezpośredniością. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów z batatów. Warto zaprzyjaźnić się z tym fascynującym warzywem akurat teraz, przed rozpoczynającym się sezonem grillowym.

Reklama

Czym właściwie są bataty?

Angielska nazwa sweet potatoes wskazywałaby na ich pokrewieństwo z ziemniakami, ale tak naprawdę sa to warzywa korzeniowe, takie jak marchew. Pochodzą z Ameryki. Tubylcza ludność znała je na długo przed przybyciem pierwszych osadników z Europy na kontynent amerykański. Dzis Karolina Północna jest jednym z największych producentów batatów. Niemal co druga bulwa zbierana z amerykańskich pól pochodzi z Karoliny Północnej.

Słodki smak batatów jest efektem bardzo powolnego procesu przekształcania się skrobi w cukier, który rozpoczyna się w momencie zbioru zbioru bulw z pola. Bataty są doskonałym źródłem beta-karotenu, czyli witaminy A. Jedna porcja (100 g) zawiera jej tyle, co osiem porcji brokułów. W batatach znajdziemy również błonnik, witaminy B6 i E, potas i magnez. Nie zawierają one natomiast tłuszczu ani cholesterolu, a ich niskokaloryczność (86 kcal w 100 g) sprawia, że są pysznym składnikiem każdej diety.

Gnocchi z batatów

Składniki na 4 porcje:

600 g batatów

250 g pomidorków koktajlowych

1 pęczek rukoli

30 g parmezanu

20 g pistacji

sól

1 jajko (średniej wielkości)

175 g mąki

2 łyżeczki oliwy

pieprz

1. Bataty umyć i gotować w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedzić, opłukać krótko pod zimną wodą i obrać ze skórki. Nadal gorące, przetrzeć na gładką masę i odstawić do ostygnięcia na 10-20 minut.

2. W tym czasie umyć pomidorki koktajlowe i przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Parmezan zetrzeć na tarce, pistacje grubo posiekać.

3. Masę z batatów posypać ok. 1 łyżeczką soli, dodać jajko i mąkę, wszystko zmiksować. Na stolnicy wysypanej mąką formować podłużne wałeczki (o średnicy ok. 2 cm) i ciąć je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszczyć widelcem. 

4. Dużą ilość posolonej wody wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Gnocchi wrzucać porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku papierowym.

5. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć gnocchi na złotobrązowy kolor. Dodać pomidory, lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na czterech talerzach. Posypać rukolą, parmezanem, pistacjami i podawać.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 466 kcal / 1950 kJ

Białko: 13,1 g

Tłuszcz: 13,8 g

Rozmarynowe szaszłyki z batatów i ananasa

Składniki na 4 porcje:

500 g batatów

8 gałązek rozmarynu

6 łyżeczek płynnego miodu

1 papryczka chilli

½ ananasa (ok. 400 g)

1-2 gałązki mięty

250 g jogurtu

olej do grilla

1. Bataty gotować przez 20 minut. Listki rozmarynu oddzielić od gałązek, pozostawiając ok. 2,5 cm od góry z listkami. Drugą stronę każdej gałązki uciąć pod kątem. Jedną czwartą listków rozmarynu posiekać i wymieszać z 4 łyżeczkami miodu.

2. Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona, drobno posiekać i dodać do miodu z rozmarynem. Odłożyć na bok. Ananasa obrać, wyciąć środek. Najpierw pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm, potem w kostkę. Oddzielić listki mięty od łodyżek i grubo posiekać. Wymieszać jogurt, listki mięty i 2 łyżeczki miodu.

3. Bataty odsączyć, poczekać, aż ostygną i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Kawałki batatów i ananasa nadziewać na przygotowane wcześniej gałązki rozmarynu. Ruszt od grilla posmarować olejem. Grillować szaszłyki po obydwu stronach przez 4-6 minut. Po zakończeniu grillowania, posmarować marynatą miodową. Podawać z dipem miętowym.

Czas przygotowania: ok. 45 minut.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 291 kcal / 1220 kJ

Białko: 4,83 g

Tłuszcz: 3,56 g

Węglowodany: 57,6 g

Pieczony batat z salsą pomidorową

Składniki na 4 porcje:

4 bataty (po ok. 250 g)

2 limonki ze skórką

1 papryczka chilli

20 g imbiru

2 łyżeczki miodu

6 pomidorów

1 ząbek czosnku

1 pęczek kolendry

1 łyżeczka oliwy

sól, pieprz

1. Bataty umyć i gotować przez 10 minut. W tym czasie umyć i osuszyć limonki. Skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona i drobno pokroić. Imbir obrać i drobno pokroić. Sok z limonki, imbir i papryczkę chilli wymieszać z 1 łyżeczką miodu.

2. Bataty odcedzić, przeciąć każdy na pół, posmarować marynatą. Połączyć połówki, owinąć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C (gazowy: poziom 3, termoobieg: 175 °C) przez 30 minut.

3. W tym czasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć nasiona, pociąć na drobną kostkę. Obrać i posiekać czosnek. Opłukać kolendrę, osuszyć. Odłożyć kilka listków do przybrania, resztę posiekać.

4. Wymieszać skórkę z limonki, pomidory, czosnek, oliwę, 1 łyżeczkę miodu i kolendrę. Podawać bataty z salsą pomidorową. Ozdobić listkami kolendry.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 361 kcal / 1510 kJ

Białko: 5,2 g

Tłuszcz: 6 g

Węglowodany: 67,5 g

Zapiekanka z batatów

Składniki na 4 porcje:

1,2 kg batatów

½ pęczka tymianku

4 łyżeczki oliwy

sól

pieprz

200 g owczego sera

60 g orzeszków piniowych

sok z 1 limonki

folia aluminiowa

1. Bataty obrać, przekroić najpierw na pół, potem na cienkie plastry. Umyć. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki. Oliwę doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, obtoczyć w niej bataty.

2. Ułożyć bataty w formie na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (elektryczny: 200 °C, termoobieg: 175 °C, gazowy: 3 poziom).

3. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, usunąć folię. Posypać pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejnych 10-15 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Skropić sokiem z limonki i natychmiast podawać.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartość odżywcza w 1 porcji:                  

Energia: 637 kcal / 2670 kJ

Białko: 17,1 g

Tłuszcz: 29,3 g

Węglowodany: 73,9 g

 


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy