Wielozbożowe pancakes z otrębami
Zdrowsza wersja.
Składniki
- 240 ml maślanki
- 65 g mąki pszennej
- 65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 35 g mieszanych otrębów
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej roślinny do smażenia
Lekko ubite jajka łączymy z maślanką, do masy dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu (jeśli używamy patelni z powłoką nieprzywierającą, najlepiej pominąć ten etap) i nakładamy porcje ciasta (około 2 łyżek stołowych na jeden pancake). Smażymy do momentu, w którym na cieście pojawią się bąbelki, wówczas odwracamy placki i dosmażamy je około minuty. Danie serwujemy z miodem.
Piotr Kucharski
Zobacz także: