Reklama

Wielozbożowe pancakes z otrębami

Zdrowsza wersja.

Składniki

  • 240 ml maślanki
  • 65 g mąki pszennej
  • 65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 35 g mieszanych otrębów
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej roślinny do smażenia

Lekko ubite jajka łączymy z maślanką, do masy dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu (jeśli używamy patelni z powłoką nieprzywierającą, najlepiej pominąć ten etap) i nakładamy porcje ciasta (około 2 łyżek stołowych na jeden pancake). Smażymy do momentu, w którym na cieście pojawią się bąbelki, wówczas odwracamy placki i dosmażamy je około minuty. Danie serwujemy z miodem.
Piotr Kucharski

Przepis pochodzi z książki: Pysznie i zdrowo od rana do wieczora

Reklama

Zobacz także:


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama