Witaminowa bomba idealna do mięs
Aromatyczna czerwona kapusta - wypróbowany dodatek do świątecznych dań.
Składniki
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 jabłko
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka jagód jałowca
- 1 laska cynamonu
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- kilka łyżek octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 2 goździki
- sól
1 godz. 30 min
4
Przygotowanie:
Oczyść kapustę, przekrój na ćwiartki, wytnij głąb. Kapustę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w pióra. Podsmaż w rondlu, na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj kapustę. Wrzuć goździki, liście laurowe, jagody jałowca, laskę cynamonu i wlej wino. Doprowadź do wrzenia i gotuj powoli przez 45-60 minut. Dopraw do smaku octem, solą i cukrem. Na 10 minut przed końcem dodaj obrane i pokrojone jabłka. Przed podaniem usuń przyprawy.
Zobacz także: