Włoska zupa z kapustą i fasolą
Kapusta jest niedroga, łatwo dostępna i bardzo smaczna. A do tego ma mało kalorii! Doskonale smakuje z dodatkiem mięsa oraz w daniach jarskich i zupach.

Składniki
- ćwierć główki włoskiej kapusty
- 100 g kapusty kiszonej
- puszka białej fasoli
- 4 skrzydełka kurczaka
- 150 g wędzonki lub chudej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- suszony majeranek
- cząber
- łyżka koncentratu lub 2 łyżki passaty pomidorowej
Sposób przygotowania:
1. Marchew, seler, cebulę i pietruszkę obierz.
2. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj umyte skrzydełka i włoszczyznę. Wlej wodę, wrzuć liście laurowe i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę (nie będzie już potrzebna).
3. Kapustę oczyść i posiekaj. Dodaj do zupy.
4. Wędzonkę lub kiełbasę pokrój i podsmaż na patelni, aż się zarumieni. Dodaj do zupy razem z odsączoną fasolą oraz koncentratem lub passatą pomidorową.
5. Pokrój kapustę kiszoną i dodaj do zupy. Gotuj wszystko jeszcze około 20 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem.
Zobacz także: