Reklama

Włoskie calzone

Z wakacyjnych podróży przywozimy nie tylko wspomnienia i zdjęcia. Również smaki i aromaty lokalnych potraw. Przedstawiamy przepis na smakowite, włoskie calzone.

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 g ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży

Składniki ponadto

  • 2 cebule
  • 1 mała cukinia
  • 2 pomidory
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 100 g szynki
  • 200 g startego sera, np. mozzarelli
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj: pokruszone drożdże, cukier, ¼ szklanki mleka oraz 3 łyżki mąki. Przykryj i odstaw na ok. 15 min. Potem połącz z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na ok. 60 min, by wyrosło. 

2. Cebule drobno posiekaj. Szynkę, cukinię, świeże oraz suszone pomidory pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju. zeszklij cebulę. Dodaj suszone pomidory i cukinię. Smaż 2-3 min. Do wystudzonych warzyw dodaj szynkę, świeże pomidory oraz zioła, wymieszaj. Dopraw. 

3. Ciasto podziel na 6 kawałków. Każdy rozwałkuj na koło o średnicy ok. 15 cm. Na środku każdego rozłóż część sera i farsz, posyp pozostałym serem. Złącz brzegi ciasta formując kształt pieroga. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na ok. 10 min. Piecz 20-25 min w temp. 200°C.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy