Włoskie calzone
Z wakacyjnych podróży przywozimy nie tylko wspomnienia i zdjęcia. Również smaki i aromaty lokalnych potraw. Przedstawiamy przepis na smakowite, włoskie calzone.
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj: pokruszone drożdże, cukier, ¼ szklanki mleka oraz 3 łyżki mąki. Przykryj i odstaw na ok. 15 min. Potem połącz z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na ok. 60 min, by wyrosło.
2. Cebule drobno posiekaj. Szynkę, cukinię, świeże oraz suszone pomidory pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju. zeszklij cebulę. Dodaj suszone pomidory i cukinię. Smaż 2-3 min. Do wystudzonych warzyw dodaj szynkę, świeże pomidory oraz zioła, wymieszaj. Dopraw.
3. Ciasto podziel na 6 kawałków. Każdy rozwałkuj na koło o średnicy ok. 15 cm. Na środku każdego rozłóż część sera i farsz, posyp pozostałym serem. Złącz brzegi ciasta formując kształt pieroga. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na ok. 10 min. Piecz 20-25 min w temp. 200°C.
Zobacz także: