Włoskie rurki cannoli
Canolli to sycylijski deser składający się z rurek z chrupiącego ciasta wypełnionych serkiem ricotta.
Składniki
na ciasto
- 2 żółtka
- 50 g roztopionego masła
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
na krem
- 250 g serka ricotta
- 100 ml kremówki 36%
- 100 g cukru pudru
- sok z limonki i otarta z niej skórka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski. Dolej roztopione chłodne masło i białe wytrawne wino. Dosyp cukier puder, po czym całość wymieszaj i zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą, a następnie wstaw je na około pół godziny do lodówki.
2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm, a następnie za pomocą szklanki wytnij kółka. Nawiń je na metalowe rurki tak, by brzegi porządnie się sklepiły.
3. Nawinięte ciasto usmaż w głębokim, porządnie rozgrzanym oleju. Odłóż, by ostygły.
4. Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dołóż serek ricotta i dosyp cukier puder. Wymieszaj krem z sokiem i skórką otartą z limonki. Schłodź.
5. Nafaszeruj rurki przygotowanym kremem. Udekoruj je, np. owocami kandyzowanymi, orzeszkami i czekoladą.
Zobacz także: