Wontony z wieprzowiną i krewetkami

Wontony z wieprzowiną i krewetkami
Wontony z wieprzowiną i krewetkamimateriały prasowe

Składniki

na farsz:

  • 225 g chudej mielonej wieprzowiny
  • 225 g (16-20) dużych krewetek, oczyszczonych, drobno posiekanych
  • 1 łyżka imbiru, świeżo obranego i startego
  • 2 łyżki chińskiego szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnej sherry
  • 1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego, dodatkowo trochę na zapas
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki kukurydzianej
  • świeżo zmielony biały pieprz

na wontony:

  • 36 kawałków ciasta do wontonów,kwadraty o bokach 8 cm
  • 1 jajko, ubite
  • mąka kukurydziana, do oprószenia tacki do pieczenia
  • olej roślinny, do smażenia

na sos chili:

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 kopiasta łyżka sosu chili Guilin

do dekoracji

  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?