Wontony z wieprzowiną i krewetkami
Przepis: Ching-He Huang
Porcja: 36 wontonów
Czas przygotowania: 15 minut; 20 minut na zrobienie wontonów
Czas gotowania: 3 minuty na partię
Stopień trudności: średni
W średniej misce połącz wszystkie składniki do farszu, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
Weź kawałek ciasta wonton i na jego środek nałóż półtorej łyżeczki farszu. Posmaruj brzegi ciasta ubitym jajkiem i zawiń je, ugniatając wokół farszu tak, aby powstała kula. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Następnie ułóż je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką kukurydzianą. Wstaw wontony do zamrażarki na godzinę, aby stwardniały przed gotowaniem. Po godzinie można je ugotować lub włożyć do pojemnika i przechowywać w zamrażarce. W małej misce, połącz składniki do sosu chili i odstaw na bok.
Zagotuj pełen wok wody, zredukuj ogień na mały. Gotuj wontony przez 3 do 4 minut lub do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je z wody cedzakiem. Podawaj natychmiast udekorowane dymką wraz z sosem chili.
Uwagi: chińska dymka znana jest również jako japońska Nira.
"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network