Wuzetka
Mimo że gości na naszych stołach od dawna, wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością.
Sposób przygotowania:
1. Suche składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec porcjami dodając wodę oraz cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Następnie wsypuj po 1 łyżce suchych składników. Blachę (o wymiarach 22 x 32 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz około 25 min w temp. 170°C. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na 2 blaty.
2. Żelatynę rozpuść w ½ szklanki wrzątku. Śmietankę (1 l) ubij mikserem na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder. Ok. 8 łyżek śmietany odłóż do dekoracji. Do pozostałej ubitej śmietany wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj.
3. Pierwszy blat ciasta nasącz sokiem i posmaruj masą śmietanową. Przykryj drugim blatem lekko go dociskając. Włóż do lodówki. Pozostałą śmietankę podgrzej. Do gorącej dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści. Gdy wystygnie polej wierzch ciasta. Udekoruj kleksami ubitej śmietanki.
Zobacz także: