Wykwintne brownie z gruszkami
Jesień to czas na wypieki z gruszkami. Polecamy przepis na wykwintne brownie z tym jesiennym owocem.
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż powstanie gładka masa, i odstawiamy. Gruszki myjemy i ścinamy im spody, aby stały w formie.
2. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy przestudzone masło z czekoladą i miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier wanilinowy i ponownie miksujemy.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. W środek wstawiamy gruszki tak, by końce z ogonkami wystawały ponad ciasto.
4. Pieczemy w 170°C ok. 45 minut. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem (ale nigdy nie będzie on suchy - jeśli przyczepiają się do niego drobinki ciasta, a nie klejące surowe ciasto, możemy wyjmować z piekarnika). Studzimy na kratce.
Zobacz także: