Reklama

Wykwintny tort naleśnikowy

Nie wiesz co prostego, a efektownego podać gościom? Torcik jest idealnym rozwiązaniem!

Składniki: na 6 porcji
Na ciasto: szklanka mąki, 2 jajka, szklanka mleka, pół szklanki wody, olej
Na nadzienie: 1 kg świeżego szpinaku, pęczek dymki, 2 jajka, 5 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie, 30 dag sera feta, 10 dag startego żółtego sera, 5 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Usmaż naleśniki.

Szpinak dokładnie umyj i odrzuć wszystkie zwiędłe listki, a następnie osusz. Odetnij wszystkie ogonki. Listki możesz zostawić całe lub pokroić przed albo po ugotowaniu.

Reklama

Szpinak możesz ugotować na parze. Nalej do garnka 2 cm wody, zagotuj, włóż sitko i przełóż na nie szpinak. Przykryj szczelnie pokrywką. Posyp solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy szpinak zmieni się w papkę oznacza to, że jest gotowy.

Aby przyrządzić szpinak na patelni, rozgrzej na niej łyżeczkę oleju. Dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż go i przełóż na patelnię szpinak. W trakcie smażenia mieszaj go. Po kilku minutach dodaj odrobinę świeżego soku z cytryny, zamieszaj i przełóż na talerz.

Dymki pokrój na plasterki i zeszklij na łyżce oleju. Wymieszaj z wcześniej przygotowanym, schłodzonym szpinakiem, pokrojoną w kostkę fetą, posiekanymi pomidorami i jajkami. Przypraw roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naleśniki przełóż przygotowanym nadzieniem. Wierzch tortu posyp żółtym serem i orzechami. Tort przenieś na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180° C. Zapiekaj około 30 minut.


Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy