Wykwintny tort z masłem orzechowym
Tort możesz przełożyć pysznym kremem czekoladowo-orzechowym. (20 dag nutelli zmiksuj z 20 dag masła orzechowego). Udekoruj go orzechami podprażonymi na patelni.
Składniki
Biszkopt
- 3 łyżki kaszy manny
- 8 łyżek mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
- 10 dag drobnego cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem
- 50 dag serka mascarpone
- 40 dag masła orzechowego z orzeszków ziemnych
Poncz
- po 6 łyżek wody niegazowanej i koniaku
Dekoracja
- polewa, trufle czekoladowe
1. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru na gładki krem, stopniowo wsypywać kaszę mannę, skrobię i mielone orzechy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając porcjami pozostały cukier, delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Ciasto na biszkopt piec ok. 35 minut w temp. 180°C. Wyjąć, odstawić na ok. 20 min, odwrócić tortownicę do góry dnem i wystudzić. Przekroić ostrożnie na trzy części. Każdą dobrze nasączyć koniakiem wymieszanym z wodą.
3. Zimny serek mascarpone ubić, dodając po trochu masło orzechowe. Kremem przełożyć nasączone krążki biszkoptu i posmarować tort z wierzchu i z boków, wygładzić. Polać polewą, dobrze schłodzić.