Reklama

Wypieki pod słodką pierzynką

Ciasta z polewą uwielbiają dzieci. Zwłaszcza, gdy polewa jest kolorowa.

Keks marmurkowy

Składniki na 12 porcji: 3 niepełne szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 torebka cukru waniliowego 15 dag masła, 5 jajek, 1 szklanka mleka, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka starta z pomarańczy

Na lukier: 1 czubata szklanka cukru pudru, sok wyciśnięty z pomarańczy, 4 łyżki wrzątku, tłuszcz, tarta bułka do formy, skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

1. Masło wyjmij z lodówki godzinę wcześniej, by było miękkie. Wrzuć je do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, ucieraj tak długo, aż masło będzie puszyste. Jajka umyj i rozbij. Żółtka dodaj do masy. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek połącz z ucieraną masą, podziel ją na pół. Foremkę natłuść, oprósz tartą bułką.

Reklama

2. Do jednej porcji masy dodaj połowę mąki i proszku do pieczenia, kakao oraz pół szklanki mleka, do drugiej skórkę pomarańczową, resztę mąki, proszku do pieczenia i mleka. Oba ciasta bardzo dokładnie utrzyj. Wkładaj je na przemian do formy posmarowanej odrobiną masła i posypanej mąką lub bułką tartą.

3. Ciasto piecz godzinę w temp. 180° C. Przygotuj lukier: cukier puder wsyp do miski, zalej czterema łyżkami wrzątku, energicznie wymieszaj, następnie dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Mieszaj, aż składniki się połączą. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem. Udekoruj skórką pomarańczową i listkami mięty.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 420 kalorii

Różowe drożdżowe

Składniki na 16 porcji: 50 dag mąki, 200 ml mleka, 4 dag drożdży, 3 jajka, 5 łyżek cukru, 5 dag (3 łyżki) masła, cukier waniliowy, 25 dag mieszanych owoców kandyzowanych

Na lukier: 15 dag cukru pudru, 4 łyżki wody, 1 łyżka soku wiśniowego, sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie:

1. Drożdże zalej 2 łyżkami ciepłego mleka, wsyp łyżeczkę cukru i kilka łyżeczek mąki, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce. Mąkę przesiej, masło roztop. Drożdże wlej do mąki, dodaj masło, 2 jajka, resztę cukru i mleka. Wyrób rękoma gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wyrób i rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm.

2. Drobno posiekaj owoce kandyzowane, dodaj jedno jajko, dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj masę na cieście, pozostawiając wolne brzegi. Zwiń roladę i ułóż ją w natłuszczonej foremce do babek. Przykryj i pozostaw w cieple jeszcze 15 min.

3. Wyrośniętą babę wstaw do gorącego piekarnika i piecz 40 min w temp. 180° C. Gotową przełóż na kratkę kuchenną, ostudź. Do miski wsyp cukier puder, dodaj 4 łyżki wrzątku, wymieszaj. Dodaj łyżkę syropu wiśniowego i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, polej ciasto lukrem, odstaw do zastygnięcia. Możesz przed podaniem udekorować talerz owocami kandyzowanymi.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 55 minut

Porcja: 350 kalorii

Babka herbaciana

Składniki na 16 porcji (po 1,40 zł): 1 i 1/2 szklanki mąki, 5 łyżek cukru, kostka margaryny, 2 żółtka, szklanka mocnej herbaty, 8 dag rodzynek, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, szczypta soli, polewa czekoladowa

Przygotowanie:

1. Miękką margarynę (wyjmij ją kwadrans wcześniej z lodówki) wrzuć do miski, wsyp cukier i ucieraj 10 minut, aż uzyskasz gładką puszystą masę. Dodaj żółtka i ponownie ucieraj. Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na drobnej tarce tak, by uzyskać pół łyżeczki. Dodaj ją do ciasta. Wsyp mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość utrzyj, aż składniki dokładnie się połączą.

2. Zaparz dwie szklanki mocnej herbaty. Jedną ostudź, a następnie wlej do ciasta i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj mikserem. Drugą szklankę herbaty wlej do garnuszka, wsyp do niego opłukane rodzynki i gotuj na małym ogniu 5 minut. Następnie odcedź i ostudź. Wrzucić rodzynki do ciasta, delikatnie wymieszaj. Piecz 40

minut w temperaturze 180° C stopni, po wyjęciu ostudź.

3. Zrób polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu lub stop tabliczkę czekolady mlecznej w kąpieli wodnej (wstaw rondelek z czekoladą do szerszego rondelka z wodą i poczekaj, aż czekolada się rozpuści). Polej czekoladą wierzch ciasta. Poczekaj, aż polewa zastygnie.

Przygotowanie: 35 minut

Porcja: 420 kalorii

Tort makowy

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki maku, 5 jajek, 8 łyżek cukru, 2 paczki cukru waniliowego, łyżka masła, łyżka bułki tartej, kubeczek śmietanki kremówki, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, łyżka mocnego naparu kawy, zapach migdałowy, garść rodzynek, łyżeczka maku

Na lukier: szklanka cukru pudru, 4 łyżki wody, 2 żółtka

Przygotowanie:

1. Mak zalej wrzątkiem i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj go 15 minut, odcedź, ostudź i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Jajka rozbij. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier. Kiedy piana będzie sztywna, dalej ubijając, dodaj żółtka, mak i cukier waniliowy. Ubijaj jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.

2. Ciasto przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy. Piecz 30 min w temp. 180° C. Czekoladę połam, włóż do garnka, dolej kawę i 2-3 łyżki śmietanki, mieszając podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Ostudź. Dodaj zapach migdałowy. Śmietankę ubijaj na sztywno, stopniowo dokładając masę czekoladową. Masę schłodź. Ciasto przetnij poprzecznie, przełóż masą czekoladową, posyp ją rodzynkami.

3. Przygotuj lukier: cukier puder zalej 4 łyżkami wrzątku, energicznie wymieszaj, następnie dodaj dwa żółtka, szybko wymieszaj. Gdy przestygnie, posmaruj lukrem tort i posyp makiem.

Przygotowanie (bez czasu oczekwania): 40 minut

Porcja: 515 kalorii

Świat i Ludzie 48/2010

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy