Z aromatem owoców...
Smakują nie tylko na surowo, ale też dodane do potraw serwowanych na gorąco!
Składniki na 6 porcji: 1 kurczak, pieprz, sól, 3 łodygi selera naciowego, cebula, listki szałwii, natka pietruszki, cytryna, 4 świeże morele. Sos: 1 puszka moreli, 3 łyżki cukru, pęczek młodych buraczków, 2 łyżeczki musztardy, łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i kolendry, 4-5 łyżek brandy.
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Selera i cebulę pokroić. Nadziać nimi mięso, piec 45 min. w temperaturze 220°C. Polewać wytopionym sosem.
Morele z puszki zmiksować z syropem, cukrem i musztardą. Buraczki obrać, zagotować, włożyć do zmiksowanych moreli. Wymieszać z sokiem pomarańczowym, imbirem, kolendrą i brandy.
Sos zagotować, polać nim kurczaka. Obłożyć morelami, udekorować natką i szałwią.
Składniki na 4-6 porcji: 2 szklanki drobnej fasoli, 50 dag mrożonych śliwek, 2 łyżki majeranku, 80 dag schabu, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz , cukier, 2-3 łyżki masła, 1 cebula, kilka gałązek majeranku, olej do smażenia.
Fasolę namoczyć (najlepiej na noc). Wypłukać i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (posolić pod koniec). Mięso oczyścić, natrzeć roztartym czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, skropić olejem. Schab odstawić co najmniej na godzinę.
Olej rozgrzać, wyjąć schab z lodówki i obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, na dużym ogniu. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 50-60 minut w temp. 200°C, podlewając gorącą wodą lub bulionem.
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dorzucić śliwki (wcześniej usunąć pestki) i razem chwilę dusić. Następnie dodać ugotowaną fasolę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Schab pokroić w plastry, podawać na fasoli, udekorowany majerankiem.
Składniki na 2 porcje: 2 golonki, 30 dag kiszonej kapusty, 3 jabłka, 3 łyżki smalcu, 1 cebula, listek laurowy, majeranek, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz.
Golonki umyć, opalić (jeśli trzeba), gotować godzinę w osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim. Przełożyć golonki do brytfanny wysmarowanej łyżką smalcu, obsypać majerankiem, skropić wywarem z gotowania. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Cebulę i jabłka pokroić w półplasterki (zostawić ich trochę do dekoracji). Na reszcie smalcu zeszklić cebulę, dodać kapustę, pieprz, sól, trochę wody i dusić 30 min.
Dodać jabłka i dusić jeszcze 5 min. Golonkę podać na kapuście, udekorować półplastrami jabłek.
Składniki na 8 porcji: 1 sprawiona kaczka, 3 pomarańcze, 1 cebula, 2 łyżki miodu, 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz.
Kaczkę umyć, natrzeć solą i pieprzem. Plasterkami cebuli i 1 pomarańczy nadziać kaczkę, zaszyć. Ułożyć w brytfannie, podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 i 3/4 godziny w temperaturze 175°C.
Skórkę z jednej pomarańczy pociąć w paseczki, miąższ pokroić w półplasterki. Sok z ostatniej pomarańczy wymieszać z miodem i od czasu do czasu smarować nim kaczkę.
Na 15 min przed końcem pieczenia dodać półplasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Podawać z ryżem.