Reklama

Z kruszonką, pianką czy biszkoptem. Najlepsze przepisy na ciasta z jabłkami od Ewy Wachowicz

Szarlotka to jedno z tych ciast, które na stałe wpisało się w polską tradycję kulinarną. Jest uwielbiana przez pokolenia i często gości na naszych stołach, szczególnie jesienią, gdy jest sezon na jabłka. Choć istnieje wiele wariacji na temat szarlotki – z kruszonką, pianką, ciastem francuskim czy biszkoptem – kluczowym składnikiem pozostają zawsze jabłka.

Nie wszystkie odmiany jabłek nadają się do wypieków. Najlepiej sprawdzają się te o lekko kwaśnym smaku. Do tradycyjnej szarlotki najlepiej użyć takich jak: szara reneta czy antonówka. One od lat cieszą się uznaniem. Z nowszych odmian warto sięgnąć po rubinolę i ligola - obie mają doskonałą równowagę między kwasowością a słodyczą, co sprawia, że ciasto zyskuje wyjątkowy smak. 

Na początek tradycyjny przepis na szarlotkę na klasyczną dużą blachę

Składniki:

Reklama
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 4 żółtka

Masa jabłkowa:

  • 1½ kg jabłek (masa po obraniu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z pomarańczy

Piana:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru pudru

Ponadto:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

Opis przygotowania

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło i wysiekać. 
  2. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek.
  3. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). 
  4. Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto.
  5. Uformować wałek. 
  6. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. 
  7. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). 
  8. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
  9. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. 
  10. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut.
  11. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem.
  12. Podpieczony spód posypać bułką tartą. 
  13. Nałożyć jabłka, wyrównać. Pokryć pianą. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta - na tarce jarzynowej.
  14. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. 
  15. Udekorować cukrem pudrem.

Nietypową recepturą na szarlotkę jest ta, w której nie ma... jajek

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1¾ szklanki cukru

Nadzienie:

  • 2½ kg kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g masła

Opis przygotowania:

  1. Jabłka umyć i osuszyć. 
  2. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko odsączyć. 
  3. Dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać.
  4. Wszystkie sypkie składniki połączyć z proszkiem do pieczenia, podzielić na trzy części. 
  5. Do formy (25 x 40 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą) dać 1/3 sypkich składników, na nie połowę startych jabłek, na jabłka kolejną porcję składników sypkich, następnie pozostałe jabłka.
  6. Na wierzch wyłożyć trzecią część sypkich składników i wiórki zimnego masła. 
  7. Piec ok. 55 minut w temp. 180 st. C.

Kolejny przepis to szarlotka z budyniem - obłędna!

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 budynie śmietankowe
  • ¾ l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder do dekoracji 

Opis przygotowania:

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. 
  2. Posiekać z zimnym masłem. 
  3. Gdy powstanie kruszonka, wsypać cukier. 
  4. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, posolić. 
  5. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
  6. Podzielić na dwie mniej więcej równe części. 
  7. Jedną włożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. 
  8. Drugą podsypać mąką i rozwałkować. 
  9. Przełożyć do formy (wyścielonej papierem do pieczenia). 
  10. Wstawić do lodówki.
  11. Mleko przelać do garnka, wcześniej jednak odlać ½ szklanki. 
  12. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpuścić budyń. 
  13. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń.
  14. Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.
  15. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. 
  16. Rozłożyć na schłodzonym cieście. 
  17. Zalać budyniem.
  18. Wyrównać. 
  19. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach).
  20. Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. 
  21. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Na sam koniec szarlotka na kruchym cieście z kratką

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko

Dekoracja:

  • 100 g dżemu morelowego
  • cukier puder

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynków namoczonych w rumie
  • 1 garść prażonych orzechów włoskich

Opis przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. 
  2. Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać. 
  3. Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wybić jajko. 
  4. Delikatnie rozmieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. 
  5. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.
  7. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. 
  8. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  9. Rozłożyć nadzienie. 
  10. Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. 
  11. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". 
  12. Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. 
  13. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st. C przez ok. 45 minut.
  14. Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.

Jak sami widzicie, pomysłów na szarlotkę nie brakuje. Założę się, że jeśli jesteście miłośnikami tego ciasta, to na pewno znajdziecie przepis idealny dla siebie.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy | szarlotka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy