Z mlekiem kokosowym i musem
Truskawki skropmy rumem albo koniakiem.
1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciastka owsiane przekładamy do torebki foliowej i za pomocą wałka do ciasta rozkruszamy. Łączymy z masłem i powstałą masą wykładamy dno tortownicy i do połowy boki. Wstawiamy do lodówki.
2. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. 200 g owoców miksujemy na mus z łyżeczką cukru.
3. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg mielimy dwa razy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko kokosowe i żelatynę, mieszamy. Na koniec łączymy z bitą śmietaną.
4. Masę serową wykładamy na ciasto, dodajemy połowę musu i mieszamy delikatnie widelcem, aby w serniku powstały owocowe smugi. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
5. Resztę truskawek kroimy w plastry. Układamy na serniku i polewamy musem.