Z rukolą, awokado i granatem
Pyszne i zdrowe, wysokobiałkowe sałatki, które zabierzemy na lunch do pracy.
Składniki: 30 dag rukoli, po 15 dag ciemnych i jasnych winogron (bez pestek), 2 małe czerwone cebule, 2 małe awokado, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 15 dag włoskich orzechów, 8 łyżek białego octu winnego, sól, pieprz, 3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 8 łyżek oleju słonecznikowego.
Listki rukoli opłukać, dobrze osuszyć, ewentualnie większe listki porwać na kawałki. Granat obrać. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Obie sztuki awokado rozciąć wzdłuż, wyjąć pestki, łyżką wybrać miąższ. Pokroić go w kostkę i natychmiast skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby nie ściemniał. Orzechy włoskie zrumienić na suchej patelni, mieszając, aby się nie przypaliły. Przestudzić.
Biały ocet winny utrzeć z miodem i musztardą. Powoli dolewać olej, nie przerywając ucierania. Sos przyprawić pieprzem i solą. Rozdrobnione składniki sałatki wymieszać w miseczce. Posypać orzechami. Polać przygotowanym sosem i lekko przemieszać.