Reklama

Z sosami smakują jeszcze lepiej

Do grillowanych warzyw warto podać różne sosy. Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna proponuje swoje ulubione, które szybko i łatwo się przygotowuje.

Tatarski

Przepis podała mi ukochana babcia. Drobno kroję 2-3 korniszony, wiejskie jajko ugotowane na twardo i kilka grzybków marynowanych. Szczypiorek siekam. Do 150 g majonezu dodaję jajko, korniszony, grzybki i szczypiorek, doprawiam solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru, mieszam. Wstawiam do lodówki na godzinę.

Tzatziki

Ogórek obieram ze skórki, przekrawam na pół i po usunięciu pestek ścieram na tarce. Solę, skrapiam octem i odstawiam, by ogórki puściły sok, który odlewam. Dodaję jogurt grecki, rozdrobnione 2 ząbki czosnku, łyżeczkę oliwy z oliwek, sól, pieprz, mieszam i schładzam.

Reklama

Miętowy

5-6 łyżek gęstego jogurtu przekładam do miseczki. Dodaję łyżkę majonezu, posiekane drobno liście świeżej mięty, kilka ziaren kolendry i szczyptę kuminu, doprawiam pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Sos jest bardzo orzeźwiający zwłaszcza w upalny dzień.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy