Z szynką w roli głównej
Szynkę kładziesz na kanapce lub dorzucasz do jajecznicy? Mamy znacznie więcej pomysłów na jej wykorzystanie w kuchni.
Składniki: 5 łyżek mąki, 650 ml mleka, 25 dag szynki (najlepiej dość tłustej), 500 ml rosołu wołowego, 125 ml śmietany, sól, pieprz, słodka papryka, rzeżucha (ewentualnie szczypiorek).
Przygotowanie: Połowę szynki pokroić w drobną kostkę, następnie oprószyć mąką i zasmażyć na małym ogniu, aż mąka zrumieni się na złoty kolor. Stale mieszając cienkim strumieniem dolać 500 ml mleka.
Resztę mleka (125 ml) zmiksować z szynką, połączyć z rosołem. Dolać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Rzeżuchę opłukać, posiekać. Gotową zupę rozlać do podgrzanych bulionówek. W każdej porcji zrobić śmietanowy kleks. Przed podaniem zupę posypać zieleniną.
Składniki na 12 porcji: 30 dag szynki konserwowej w plastrach, 20 dag serka homogenizowanego (naturalnego), 1/2 szklanki majonezu, 15 dag korniszonów, łyżka żelatyny, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz.
Przygotowanie: Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody. Spęczniałą podgrzewaj mieszając, aż się rozpuści. Połącz z twarożkiem, majonezem, koperkiem, posiekanymi korniszonami. Przypraw. 2 Na folii ułóż prostokąt z szynki (plastry muszą na siebie zachodzić). Posmaruj masą serową. Zroluj, ochłodź.
Składniki na 4 porcje: 10 dag żółtego sera, 2 łyżki masła, 20 dag szynki konserwowej w plastrach, 200 ml wywaru drobiowego, 150 ml śmietanki 30 proc., 2 łyżki mąki, 3 pęczki rzodkiewek, natka pietruszki, tłuszcz do wysmarowania formy, sól, pieprz.
Przygotowanie: Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć. Wywar zagotować wraz ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, i zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok. 25 min. Podawać posypane listkami natki pietruszki.