12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Pieczenie ciasta jest jak magia. Mniej wtajemniczeni adepci tej sztuki mogą być zaskoczeni tym, że niewinne z pozoru czynności powodują znaczące skutki. Podajemy 12 najczęściej popełnianych błędów, które mogą spowodować, że ciasto się nie uda.
Odmierzanie składników "na oko" lub dowolne modyfikowanie składu podanego w przepisie grozi katastrofą. Ważenie produktów jest dobrym zwyczajem, który pozwoli uniknąć wielu kulinarnych porażek. To nie znaczy, że nie możesz eksperymentować! Pamiętaj jednak, że efekty eksperymentów nie zawsze są udane i jeśli przygotowujesz ciasto na szczególną okazję, a masz mało czasu (np. na powtórne pieczenie), to lepiej skorzystaj z wypróbowanego przepisu.
Jeśli nie ważysz mąki, ale odmierzasz np. szklanką, pamiętaj, aby nigdy nie ubijać mąki.
Jeśli przepis nie zaleca inaczej, używaj składników w temperaturze pokojowej (wyjmij je z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta). Jeśli wg przepisu jakiś składnik powinien być schłodzony, nie lekceważ tego zalecenia.
Ciasto wyrabiaj cały czas w tym samym kierunku np. zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Niemal w każdym przepisie przeczytasz, że formę należy posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. Niektóre przepisy pomijają ten krok jako zbyt oczywisty, ale ty nigdy nie zapominaj o właściwym przygotowaniu formy! Jeśli przepis wspomina o papierze do pieczenia - użyj go!
Chcesz zaoszczędzić czas? Przesiej mąkę! To trwa dosłownie chwilę, a składniki ciasta lepiej i szybciej się połączą, ciasto będzie lepiej rosnąć, unikniesz też problemu z denerwującymi grudkami. Oprócz tego jeśli w mące były jakiekolwiek zanieczyszczenia, znajdziesz je na sicie a nie na talerzu.
Grudki, niejednolity kolor, lepka konsystencja to tylko niektóre oznaki niedostatecznie wyrobionego ciasta. Kolorowe dodatki, jak kakao, ułatwiają w niektórych przypadkach ocenienie, czy składniki równomiernie się połączyły. Stosuj się też do wskazówek zawartych w przepisie. Jeśli zaznaczono, że ciasto ma np. "odchodzić od ręki", wyrabiaj, aż uzyska właściwą konsystencję.
Jeśli wyrabiasz ciasto zbyt długo, zwłaszcza za pomocą robota kuchennego, i wchodzi w nie zbyt dużo powietrza, ciasto może opaść. Najlepiej używać robota na początku (ucieranie jaj, masła), a przy dodawaniu suchych składników lepiej wyrabiać ręcznie.
Pamiętaj o tym, aby wyrównać ciasto w formie. Dzięki temu wystające kawałki nie będą się przypalać, a gotowe ciasto będzie się lepiej prezentować. Jeśli wierzch ciasta ma być po upieczeniu spodem (ciasta odwracane), wyrównanie powierzchni jest szczególnie istotne.
Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie ostukaj formę, aby większe bańki powietrza wyszły z ciasta. Jeśli zaczną się uwalniać podczas pieczenia, ciasto "padnie".
Bardzo często popełniany błąd, który powoduje, że ciasto opada.Nie otwieraj piekarnika, szczególnie na początku pieczenia.
Jeśli przepis zaleca, aby blaty ciasta, czy partie ciasteczek piec kolejno, nie wstawiaj ich wszystkich na raz do piekarnika. Zamiast zaoszczędzić czas, możesz zniszczyć efekty pracy.
Usuń też z piekarnika na czas pieczenia. blachy i kratki, których akurat nie używasz
Po wyjęciu z piekarnika, pozwól ciastu przez chwilę stygnąć w formie, następnie uwolnij je i odczekaj, aż ostygnie.
Zobacz także: