Zapiekane roladki z kurczaka
W tym daniu nawet przeciwnicy szpinaku zjedzą go ze smakiem.
Szpinak rozmrozić na sicie. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Oprószyć cukrem i podlać białym octem winnym. Dodać pomidory z puszki. Gdy sos zawrze, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 5 minut. Często mieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Parmezan zetrzeć na tarce. Mozzarellę pokroić na kawałeczki i wymieszać z kwaśną śmietaną. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z serkiem ricotta, parmezanem i szpinakiem.
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozciąć na duże płaty. Posypać je solą i pieprzem, posmarować nadzieniem serowo-szpinakowym. Zrolować.
Roladki oprószyć mąką. Panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Zrumienić ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć do żaroodpornej formy. Przykryć sosem pomidorowym i mozzarellą ze śmietaną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15 minut. Udekorować listkami bazylii.