Reklama

Zapiekane roladki z kurczaka

W tym daniu nawet przeciwnicy szpinaku zjedzą go ze smakiem.

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka (425 ml) pomidorów w kawałkach
  • 50 dag parmezanu
  • 250 g ricotty
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 180 g)
  • 2 jajka
  • 20 g mąki
  • 50 g bułki tartej
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 3 gałązki bazylii

Szpinak rozmrozić na sicie. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Oprószyć cukrem i podlać białym octem winnym. Dodać pomidory z puszki. Gdy sos zawrze, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 5 minut. Często mieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Parmezan zetrzeć na tarce. Mozzarellę pokroić na kawałeczki i wymieszać z kwaśną śmietaną. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z serkiem ricotta, parmezanem i szpinakiem.

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozciąć na duże płaty. Posypać je solą i pieprzem, posmarować nadzieniem serowo-szpinakowym. Zrolować.

Reklama

Roladki oprószyć mąką. Panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Zrumienić ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć do żaroodpornej formy. Przykryć sosem pomidorowym i mozzarellą ze śmietaną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15 minut. Udekorować listkami bazylii.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy