Zapiekane roladki z kurczaka
W tym daniu nawet przeciwnicy szpinaku zjedzą go ze smakiem.

Składniki
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 cebule
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól
- pieprz
- 1 puszka (425 ml) pomidorów w kawałkach
- 50 dag parmezanu
- 250 g ricotty
- 1 ząbek czosnku
- 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 180 g)
- 2 jajka
- 20 g mąki
- 50 g bułki tartej
- 1 kulka (125 g) mozzarelli
- 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 3 gałązki bazylii
Szpinak rozmrozić na sicie. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Oprószyć cukrem i podlać białym octem winnym. Dodać pomidory z puszki. Gdy sos zawrze, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 5 minut. Często mieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Parmezan zetrzeć na tarce. Mozzarellę pokroić na kawałeczki i wymieszać z kwaśną śmietaną. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z serkiem ricotta, parmezanem i szpinakiem.
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozciąć na duże płaty. Posypać je solą i pieprzem, posmarować nadzieniem serowo-szpinakowym. Zrolować.
Roladki oprószyć mąką. Panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Zrumienić ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć do żaroodpornej formy. Przykryć sosem pomidorowym i mozzarellą ze śmietaną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15 minut. Udekorować listkami bazylii.