Zapiekane rolki z nadzieniem
Zamiast bulguru możemy użyć ryżu.
Przygotowanie:
Kaszę bulgur płuczemy, zalewamy 600 ml wody i gotujemy tak długo, aż wchłonie wodę. Garnek zawijamy w koc i odstawiamy, aby bulgur stał się miękki.
Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Potem osuszamy plastry papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, rozmaryn, sól, pieprz i dusimy 5 minut.
Do bulguru dodajemy posiekane kapary, pistacje, pokruszone 3/4 sera feta, pieprz, sól, cynamon, kardamon, mieszamy. Nadzienie wykładamy na plastry bakłażana i zwijamy w rolki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem z pomidorów, posypujemy resztą fety i pieczemy 15 minut w 200ºC.
Zobacz także: