Reklama

Reklama

Zapiekane rolki z nadzieniem

Zamiast bulguru możemy użyć ryżu.

Składniki

  • 2 dojrzałe bakłażany
  • 150 g pomidorów
  • 300 g bulguru
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2–3 gałązki świeżego rozmarynu
  • opakowanie sera feta
  • 2 łyżki obranych pistacji
  • łyżka kaparów
  • olej
  • pieprz, sól, mielony cynamon i kardamon

Przygotowanie:

Reklama

Kaszę bulgur płuczemy, zalewamy 600 ml wody i gotujemy tak długo, aż wchłonie wodę. Garnek zawijamy w koc i odstawiamy, aby bulgur stał się miękki.

Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Potem osuszamy plastry papierowym ręcznikiem.

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, rozmaryn, sól, pieprz i dusimy 5 minut.

Do bulguru dodajemy posiekane kapary, pistacje, pokruszone 3/4 sera feta, pieprz, sól, cynamon, kardamon, mieszamy. Nadzienie wykładamy na plastry bakłażana i zwijamy w rolki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem z pomidorów, posypujemy resztą fety i pieczemy 15 minut w 200ºC.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje