Zapiekanka makaronowa
Nie musisz codziennie biegać do sklepu, by ugotować coś dobrego! Wykorzystaj zapasy: kasze, fasolę czy makaron i resztki z lodówki.

Składniki
- 200 g makaronu penne
- 200 g szynki
- 200 g tartego żółtego sera
- 8 pomidorów suszonych lub koktajlowych
- 1 jajko
- 400 g śmietany
- suszona bazylia
- suszone oregano
- sól i pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Makaron ugotuj al dente. Szynkę i suszone pomidory pokrój w paski (koktajlowe przekrój na pół).
2. Wymieszaj śmietanę z jajkiem, serem i przyprawami. Makaron połącz z szynką i pomidorami, przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i jeszcze raz wymieszaj.
3. Zapiekaj ok. 20 minut. Zapiekankę podawaj posypaną natką pietruszki.
Zobacz także: