Zapiekanka makaronowa z szynką i pesto
Bardzo dobry pomysł na obiad lub na kolację.
Składniki
- 250 g makaronu, np. lasagne
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki zielonego pesto
- 200 g gotowanej szynki
- sól, pieprz
- 100 g parmezanu
na sos beszamelowy
- 25 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 500 ml ciepłego mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- biały pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło, dodaj mąkę i ciągle mieszając powoli wlewaj mleko, aż powstanie gęsty, gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 2. Dno naczynia do zapiekania posmaruj sosem. Połóż płat makaronu, rozprowadź na nim pesto, dodaj połowę pomidorów i szynki, a następnie ułóż kolejną warstwę. Posyp parmezanem. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz około 30-40 minut.
Zobacz także: