Zapiekanka ryżowa

Składniki
- 2 sztuki jajko
- 20 dag winogrona
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 5 łyżek cukier
- listki mięty do dekoracji
- 1/4 kostki + łyżka miękkie masło
- 1 szklanka rodzynki
- szczypta sól
- 1 łyżka sok cytrynowy
- 10 dag ryż
- pół litra mleko
5-6 osób
Mleko zagotować z dodatkiem szczypty soli, łyżki cukru i cukru waniliowego. Wsypać ryż i gotować ok. 20 min. Nie można ryżu rozgotować, przestudzić.
Rodzynki namoczyć, winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, wyjąć pestki. Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Żółtka jajek oddzielić od białka, dodawać po jednym do masła cały czas ucierając.
Masę jajeczną połączyć z przestudzonym ryżem, odsączonymi rodzynkami i winogronami. Białko ubić z 2 łyżkami cukru i ostrożnie połączyć z ryżem. Formę do zapiekania wysmarować pozostałą łyżką masła, wyłożyć ryż. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 30 min. Podawać z listkami mięty.