Reklama

Zapiekanka warzywna

Pyszne danie dla jarosza.

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/2 kalafiora
  • 4-6 małych marchewek lub 25 dag mrożonych marchewek miniaturowych
  • 1/2 litra mleka
  • 3 żółtka
  • 4-6 łyżek tartego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Brokuł, kalafiory oczyścić, podzielić na różyczki, wrzucić oddzielnie do osolonego wrzątku na 2-3 minuty, przelać zimną wodą, dokładnie odsączyć. Marchewki obrać, pociąć na mniejsze kawałki, również gotować 3-4 minuty. (Mrożoną rozmrozić).

Zagotować mleko i zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki, doprawić solą, pieprzem i świeżo utartą gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia, dodać tarty ser i żółtka, bardzo dokładnie wymieszać.

Formę żaroodporną natłuścić i wysypać bułką tartą. Ułożyć warzywa i zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać ok. 30 minut.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy